2016. július 28., csütörtök

Nyári frissítő bólé

Nektarinos-görög dinnyés bólé recept

Nyáron a nagy forróságban nem is esik jobban semmi, mint egy hűsítő, könnyed ital, amit saját kezűleg készítve a saját szánk ízére alakíthatjuk az összetevők milyenségét és mennyiségét és mivel ez egy gyümölcs alapú ital, sokkal egészségesebb is, mint egy bolti, cukrokkal telenyomott ital.

Én ezt a barackos-görög dinnyés bólét szeretném most nektek bemutatni, amit itthon készítettünk el és mindenkinek nagyon ízlett, engem meg meglepően lenyűgözött...:D

Hozzávalók a képen látható adagra, mely minimum 6-7 ilyen 3 dl-es pohárra elegendő:
  • 2 nektarin
  • 1/2 dinnye
  • 1 teljes alkoholmentes pezsgő
  • baracklé ízlés szerint (mi kb. a felét öntöttük bele vagy valamennyivel kevesebbet)
Elkészítés:
  1. A görögdinnyét kettévágtuk és a belsejét darabokra vágtuk, a magoktól megszabadítottuk, majd egy botmixer segítségével összeaprítottuk, ami nem lett teljesen folyós, inkább kásásnak mondanám, ami persze "tiszta" dinnyelevet is tartalmaz azért.
  2. Ezt vagy a dinnyébe vagy egy képen látható üveg tárolóba öntve megkapjuk a bólé egyik fő folyadékkomponensét.
  3. Ehhez öntjük a pezsgőt, amit mi úgy oldottuk meg, hogy a felét alkoholosra, a másik felét pedig alkoholmentesre készítettük el, ez persze ízlés és elvek kérdése... Én mindenesetre az alkoholmentesre szavazok és ehhez a bóléhoz az édes ajánlott, hogy az íze jobban harmonizáljon a gyümölcsök fruktóztartalma okozta édes ízzel.
  4. Ebbe töltöttünk még a barackléből egy keveset, kicsit kevesebbet mint a felét, de ez szerintem tényleg ízléstől függően variálható mennyiség.
  5. Ekkor kerül bele még a minél kisebb darabokra vágott nektarin.
  6. Majd hűtőbe helyezve hagyjuk állni, az ízeket összeérni és jó hidegre lehűlni.
  7. Élvezettel fogyaszthatjuk a forró nyári napokon ezt a hűsítő, üdítő italt, mely nem csak hűsít, de a gyümölcstartalomnak köszönhetően jobban el is telít!
Persze ez elkészíthető más gyümölcsökkel is, mint ahogy azt már említettem, illetve alkohol változatban is, nálunk is volt aki abból ivott és ugyanannyira elégedett volt, mint mi az alkoholmentessel. 

Azt még meg kell említenem itt zárásként, hogy maga az ital teljesen iható, folyadék állagú a dinnye kásássága ellenére is, olyan mint egy 100%-os gyümölcslében a rostok, viszont a barackokat mivel mi nem vágtuk végtelenül kis darabokra azokat nem lehetett meginni, hanem csak villával, kis cuki pálcikákkal felszúrva az itallal együtt fogyasztani. Ez engem egyáltalán nem zavart, de lehet néhány ember igen, így előre gondolja át ezeket a darabolási és méretproblémákat a gyümölcsválasztásnál vagy vágja nagyon-nagyon kis darabokra!

Merjetek kísérletezgetni illetve kreatívkodni és fogyasszátok egészséggel!

Fr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése